Het Chinese bedrijf Hanergy ontwikkelde een viertal auto’s die volledig op zonne-energie rijden. De elektrische energie wordt opgewekt door dunne filmzonnecellen. De auto’s zijn voor verschillende doelgroepen gemaakt.

Hanergy is bekend van de dunne filmzonnepanelen die Ikea korte tijd verkocht. De dunne panelen kunnen volgens het bedrijf op veel meer producten toegepast worden. Zo ook op auto’s. Met de ontwikkeling van de elektrische auto’s met de dunne filmzonnecellen is het niet meer nodig om laadmomenten te plannen. Ook de auto aan een kabel leggen om op te laden is niet meer noodzakelijk. De voertuigen halen hun energie immers direct uit het zonlicht. Het bedrijf wil dan ook zo snel mogelijk de concepten commercialiseren.

De auto’s hebben een zonneceloppervlakte van 3,5 tot 7,5 vierkante meter. Daarmee kunnen de voertuigen 8 tot 10 kilowattuur energie per dag opwekken. Daarbij wordt uitgegaan van vijf tot zes uur zon per dag. De energie wordt opgeslagen in lithiumaccu’s. Met de opgewekte energie van een dag kan ongeveer 80 kilometer afgelegd worden. De accu’s zijn ook geschikt om met een gewone kabel te worden opgeladen, in geval er bijvoorbeeld een dag geen zon is. Een volledig opgeladen lithiumaccu heeft een actieradius van 350 kilometer.

Vergelijkbare artikelen