Met de komst van zelfrijdende auto’s zal de tijd die automobilisten in de auto doorbrengen langzaam maar zeker een andere invulling krijgen. De ontwikkeling van de auto naar een mobiel kantoor ligt voor zakelijke rijders voor de hand. Nu al zijn daar de tekenen van te zien in designs en proefmodellen. Grote voorwaarde is dat de veiligheid van de zelfrijdende auto gegarandeerd is.

Voorzitter van de Vereniging voor Zakelijke Rijders, Jan van Delft, ziet een toekomstige samenleving waarin men ook in de auto 24 uur per dag verbonden is met internet. Hij geeft aan gereserveerd positief te staan tegenover rijdende kantoren, mits de veiligheid gewaarborgd is. De verwachting is dat over ongeveer drie jaar de eerste betaalbare (deels) autonome auto’s op de markt komen.

Nu al zijn er diverse ontwikkelingen zichtbaar die de voorbode zijn van een mobiel kantoor. Zo introduceren Microsoft en Mercedes Benz naar verwachting halverwege volgend jaar de In Car Office. Daarmee komt via de cloud de digitale agenda beschikbaar. Verschillende verbindingen zijn dan mogelijk. Zo biedt het systeem toegang tot informatie omtrent telefonische besprekingen, vergaderingen en mails. Ook kan bijvoorbeeld automatisch de navigatie voor de volgende vergaderlocatie geactiveerd worden. Mobiele routers zijn zeer in opkomst. WIFI is daarmee overal beschikbaar via abonnement of prepaid.

Verschillende nieuwe auto’s worden al voorzien van een draadloze oplader voor de smartphone. Tijdens de rit kan daarmee mobiele apparatuur opgeladen worden. De oplaadtijd voor bijvoorbeeld een laptop zal weliswaar langer zijn dan thuis of op kantoor, omdat een speciale smartphone oplader in de auto meestal maar 1 ampère levert. Mobiele routers zijn zeer in opkomst. WIFI is daarmee overal beschikbaar via abonnement of prepaid. De auto ontwikkelt zich daarmee steeds meer als rijdende computer. Apps om rijgedrag te registreren worden bijvoorbeeld nu al veelvuldig gebruikt.

Vergelijkbare artikelen