Vorig jaar gold nog een bijtellingspercentage van 7 procent voor leaseauto’s. De lage bijtelling gaf een impuls aan het aantal plug-in hybride auto’s. Met ingang van 2016 is het bijtellingspercentage verhoogd naar 15 procent. De stijging heeft grote gevolgen voor de keuze van leaserijders voor elektrische auto’s. Slechts 4 procent kiest voor een stekkerauto tegen 12 procent vorig jaar.

De cijfers maken duidelijk dat de keuze voor elektrische leaseauto’s sterk afhankelijk is van financiële prikkels. In 2016 kiezen veel leaserijders voor de bekende zakelijke auto’s als Volkswagen Passat en Opel Astra. Ook laten de verkoopcijfers zien dat er veel voor verlenging van het bestaande leasecontract gekozen wordt, omdat daarmee nog geprofiteerd kan worden van de oude bijtellingsregels.

In 2017 zal de bijtelling voor leaseauto’s nogmaals verhoogd worden naar 22 procent. Voor elektrische auto’s geldt dan een bijtelling van 4 procent. Dit zal volgens LeasePlan Nederland het volledig elektrisch rijden bevorderen onder leaserijders. Het elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker door breder aanbod, kortere laadtijden, grotere actieradius en meer laadstations. Ook denkt LeasePlan dat de lease van occasions in de lift zal zitten. Tot een maximale looptijd van zestig maanden na de eerste tenaamstelling kan nog gebruik gemaakt worden van de oude bijtellingsregels van voor 2016.

Vergelijkbare artikelen