Wat is lease

Leasen is eigenlijk het rijden van iemand anders zijn auto voor een vast bedrag per maand. Afhankelijk van het leasecontract (financial lease of operational lease) hoef je alleen benzine of diesel te betalen. De verzekering, het onderhoud, vervangend vervoer, wegenbelasting, reparaties zijn voor de rekening van de leasemaatschappij en jij hoeft enkel een vast bedrag per maand te betalen. Vaak is er wel een eigen risico opgenomen. Dat wil zeggen dat je bij schade die je zelf maakt of schuldig aan bent zelf moet betalen tot een X bedrag. Als je dus een eigen risico hebt van 500 euro en je rijdt tegen een boom dan is de schade voor jou maximaal 500 euro. De rest wordt voldaan door de leasemaatschappij.

Voordelen

De voordelen van een leaseauto zijn dat je kan rijden in een gloednieuwe auto, je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten, hoge maandelijkse lasten of afschrijving. Ook kan (of wil) niet iedereen meer dan 20.000 euro ineens betalen voor een vervoermiddel. Maar in een nieuwe, mooie auto rijden willen we allemaal. Leaseauto’s worden ook vaak ingezet als een beloning voor werknemers. Je krijgt dan naast je salaris ook een auto tot je beschikking waar je alleen de bijtelling voor hoeft te betalen. Dit kost je geld per maand maar je hoeft zelf niet te investeren in een auto waardoor je maandelijkse lasten vooraf bekend zijn.

Nadelen

Je hebt een contractuele verplichting voor langere tijd. Of het financieel goed met je gaat of je werkeloos bent, je kan niet zonder hoge kosten van je leasecontract af. Dit is iets om mee te nemen in de beslissing. Ook zijn de geadverteerde leaseprijzen vaak op basis van 5 jaar en 10.000 km per jaar. Maar in de praktijk rij je misschien wel 25.000km per jaar en wil je er maar 2 jaar aan vastzitten. Hierdoor gaan de prijzen vaak nog omhoog.

Financial lease of operational lease

De meeste leasecontracten in Nederland zijn operational lease. Dat wil zeggen dat de leasemaatschappij de gehele contractperiode juridisch en economisch eigenaar is en blijft. Jij krijgt enkel toestemming om erin te rijden en bij einde contract moet je de auto weer inleveren. Iets om bij na te denken want je zit dan van de ene dag op de andere zonder wagen.

Bij een financial lease zit het iets anders in elkaar. Jij koopt als het ware de auto en de leasemaatschappij regelt de financiering. Gedurende de leaseperiode betaal je een vast bedrag per maand en ben je wel de economische eigenaar maar niet de juridische. Bij de laatste termijn ben je zowel economisch als juridisch eigenaar en heb je de auto eigenlijk gekocht. Het risico van een hoge waardevermindering ligt bij deze constructie wel geheel bij jou.

Gesloten of open calculatie

Deze verschillen qua maandelijkse kosten niet van elkaar. Je hebt bij beide een vast maandbedrag maar bij de open calculatie kijken ze bijvoorbeeld naar de restwaarde van de auto. Omdat dit een schatting is over een periode van meerdere jaren kan dit hoger of lager uitvallen dan je dacht. Er zal dus een nacalculatie plaatsvinden die in je voordeel maar ook zeker in je nadeel kan zijn.

Shortlease

Hier is de naam eigenlijk de uitleg op zichzelf. Je least een wagen voor een korte periode (denk aan een periode tussen 1 maand en 12 maanden). Hierdoor ligt de prijs vaak wel wat hoger maar je bent er ook sneller weer vanaf. Fijn om een periode dat je even zonder auto zit te overbruggen of om toch een auto te krijgen ook met een kort contract

Fabels en mythen over leasen

“Leasen is alleen voor goedbetaalde managers die graag dure bakken rijden”
Onwaar: Je kan bijvoorbeeld al een nieuwe vollkswagen UP! leasen voor 199 euro per maand als particulier. Het loont dus echt de moeite om voor jezelf even de kosten van je eigen auto op een rij te zetten van het afgelopen jaar: Vergeet dingen zoals wegenbelasting, nieuwe banden, onderhoud en onverwachte reparaties niet. Je zal zien dat je vaak geld kan besparen door een auto te leasen of dat het afkopen van alle onverwachte uitgaven slechts tientjes werk is per maand. En je kan direct instappen in een gloednieuwe auto.

“Bij leasen krijg je onverwachte kosten van de belastingdienst”
Onwaar: Rij je de auto op de zaak of van je werkgever dan krijg je te maken met bijtelling. Die kan je vooraf tot op de cent uitrekenen en is dus niet onverwacht. Bij privélease heb je zelfs helemaal niets te maken met bijtelling. Je voldoet maandelijks je factuur en dat is het.

Checklist voor elk leasecontract.

Een leasecontract is een langlopende, financiele verplichting en er zijn wat zaken waar je zeker even op moet letten. Hieronder een korte checklist met vragen over de wagen en het contract:

1) Wat is exact het bedrag dat je moet overmaken elke maand. Er zijn aanbieders die bijvoorbeeld adverteren zonder BTW maar dat staat uiteraard wel op de factuur. Voor een bedrijf niet erg maar voor een particulier valt dan de factuur 21% hoger uit dan verwacht. Let goed of een bedrag inclusief of exclusief BTW is
2) Wat zit er allemaal bij de auto? Heb je navigatie? Bluetooth? Airco? Let op dat je niet voor het laagste tarief gaat en denkt dat dat er allemaal wel bij zal zitten. Vaak zijn extra pakketten zoals airco en een betere audioinstallatie maar een paar euro per maand extra.
3) Wat zijn de standaard in het contract? Zitten de kosten voor bijvoorbeeld afschrijving, verzekering, vervangend vervoer, winterbanden etc. er allemaal bij?
4) Is er een eigen risico en hoe hoog is deze?
5) Wie mag er allemaal de auto rijden? Normaal gezien zijn dit enkel gezinsleden maar dat zouden we wel even checken omdat je anders nooit kan afwisselen met je partner of als de kinderen een rijbewijs hebben de auto even uitlenen
6) Is er een clausule voor vervangend vervoer en de verzekering. Je wilt natuurlijk niet alsnog voor onverwachte kosten komen te staan bij schade of reparaties.

Laatste lease nieuws

0 505
Op de LA Autoshow verraste Jaguar met de onthulling van zijn eerste elektrische auto. Alhoewel de I-Pace Concept een proefversie is, kondigde Jaguar aan...

0 543
In Leeuwarden is deze week een pop-up store geopend door Bourguignon. Behalve een autocheck of aircoservice kunnen klanten ook terecht voor alles rondom private...

0 467
Van alle stekkerauto's die in Nederland op de weg zijn is maar liefst 85% een leaseauto of een zakelijk gereden auto die in eigen...